Rešerže | Jensen & Skodvin Architects: Tautra Monastery


Tautra je ostrov ve středu Norska, na němž býval před 800 lety klášter, který dnes připomínají už pouze jeho ruiny. Proto zde v letech 2003-2006 vyrostl klášter nový pro 18 řádových sester cisterciánského řádu z celého světa (v současné době je ale většina sester z USA).

Návrh se zabýval především introvertním způsobem života řádu a co možná největší minimalizací chodbových prostor. Zároveň však ctil archetyp kláštera s rajskou zahradou obklopenou ambitem a na něj připojenými hlavními částmi, ve kterých jeptišky spolužijí.


Okolí kláštera je úchvatné a přímo jako stvořené k rozjímání. Umístěn na fjordu působí, jako by byl na samém konci světa a jenom krok do jiné dimenze. Nejbližší okolí si navrhly samy jeptišky ze zahrad, kde pěstují ovoce, zeleninu a bylinky.

 


Konstrukce je provedena jako dřevostavba z lepených lamelových smrkových nosníků a s vnějším fasádním obkladem z kamenných štípaných desek. Zajímavostí je také poskládání zbylých místností v prostoru, který svým překryvem a dotýkáním v rozích vytváří 7 vnitřních zahrad.



Půdorysy ukazují první a druhé patro klášterního komplexu, který se rozprostírá na ploše 2000 m2



Zdroje:
TAUTRA MARIAKLOSTER - A Cistercian nuns' monastery  https://jsa.no/TAUTRA-MARIAKLOSTER-A-Cistercian-nuns-monastery 

Tautra Monastery / Jensen & Skodvin Architects | Archdaily: https://www.archdaily.com/1835/tautra-monastery-jsa





Komentáře

Oblíbené příspěvky