Analýza - Klášter na Jižním městě

Jako parcelu pro klášter jsem si vybral pozemek sousedící v bezprostřední blízkosti se stanicí metra Opatov a Centrálním parkem, na jehož konci stojí Komunitní centrum Matky Terezy. Tím vytvářím pomyslnou osu církevních staveb, z nichž ta moje nemá mít pouze oblastní charakter, ale díky svému umístění dosahovat do velké (né-li celé) části Prahy.

Vybraná parcela.


Analýza

Územní plán


Územní plán definuje oblast mé parcely jako SMJ-E, tedy smíšené městského jádra s kódem míry využití plochy E. To dovoluje stavbu jak staveb pro bydlení, tak i církevních nebo kulturních zařízeních. Koeficient podlažních ploch je tedy 1,1. Plocha pozemku je 20841,63 m2. Maximální hodnota hrubé podlažní plochy je 22925,79 m2.
Hodnoty koeficientu zeleně jsou podle podlažnosti:

KZ podlažnost
0,15
 do 2
0,35
3
0,45
4
0,5
 5 a více

Na parcele není vyhlášena žádná památková ochrana ani ochrana životního prostředí. Jediným problémem je ochranné pásmo metra vedoucího 11 m pod parcelou.
Výška okolních staveb pro bydlení a administrativu se pohybuje okolo 25 - 36 m. Výška stavby není přímo omezena.

Majetkoprávní vztahy 

Parcely jsou rozdrobeny mezi několik vlastníků. Těmi jsou Hlavní město Praha, zbývající tuzemské právnické osoby a tuzemské fyzické osoby.

Historie 

Dnes se na tomto místě nic z "té pravé" historie nedochovalo. Nedaleko stávala obec Litochleby, která byla ale z důvodu výstavby sídliště na právě se rodícím Jižním městě v 70. letech srovnána se zemí. Jediné, co zbylo jsou názvy Litochlebské náměstí a sídliště Litochleby. 

Současná historie oblasti se začala psát v roce 1973, kdy začala stavba Jižního města I. Ta pak pokračovala dále na jih, až vzniklo největší sídliště v Praze. To pojme okolo 90000 obyvatel. Důležité bylo propojení části k Praze metrem C v roce 1980. Slavné sídliště se také objevilo ve filmu Věry Chytilové Panelstory.

Přímo na místě parcely byly až do výstavby sídliště pouze pole.



Doprava

Umístění na stanici metra způsobuje nejlepší možné napojení na MHD v Praze, jaké vůbec může být. Kromě toho jsou nedaleko umístěny zastávky BUS. Přes pozemek vede cyklostezka A22, která může generovat další návštěvníky kláštera (jako opěrný bod).
Doprava individuální dopravou je nejschůdnější prodloužením ulice Líbalova, která je u sousedního kancelářského komplexu na severní straně pozemku.
Hlavní vstup předpokládám kvůli geometrické návaznosti v ose Centrálního parku.

Zeleň

Hlavním prvkem zeleně je Centrální park, který tvoří volný travnatý zelený pás mezi panelovými domy. V jeho prostoru se nachází solitérní zeleň, která mi nepřipadá příliš koncepčně umístěna. To je promícháno s náletovou zelení. Povrch je celkem kopcovitý s různými terénními valy a násypy.
Přímo na pozemku se nachází vysázené solitérní stromy (javory) o výšce okolo 6 metrů. Okolo plochy z výstupu metra se nachází svah zarostlý pruhem náletové zeleně (břízy, bez černý aj.)

Technická infrastruktura

Pozemkem probíhají sítě veřejného osvětlení a dešťové kanalizace. Z okolních sítí se objekt může napojit na sítě pitné vody na východě pozemku, splaškovou kanalizaci a plyn na západě (ulice Chilská), a na jihu nebo severu síť elektrického proudu. Na severovýchodě je možnost přípojky na teplovod zajišťující teplo pro panelové domy. Pokud by bylo provedeno připojení na tento teplovod, odpadla by nutnost navrhovat velkou plynovou kotelnu. Otázkou je také možnost vsakování dešťových vod nad ochranným pásmem metra.
Problém také může způsobit budova umístěna ve svahu naproti vstupu do metra. Tu vlastní dopravní podnik, ale pro co přesně slouží se mi nepodařilo zjistit.

Umístění

Samotné umístění stavby není nijak omezeno. Pouze umístění suterénních prostor bude muset být omezeno na oblast mimo ochranného pásma metra. Osobně preferuji soulad s již vytyčenou osou kolmou na ulici Chilská, která vede Centrálním parkem. Omezení nenastává ani kvůli osvětlení (které se bude muset posuzovat v pobytových prostorech kláštera nebo dílnách. Podrobnější průzkum si možná zajistí případné umístění stavby na severu tak, aby nestínila kancelářské budově (ale odstup od ní bude více, jak 27 metrů, a tak si myslím, že tento problém se nebude muset řešit).

Nepříznivá je pouze hluková mapa, která ukazuje průměrný hluk v rozmezí 55-60 dB do poloviny hloubky pozemku od Chilské ulice. Tento problém se bude muset řešit správným návrhem konstrukcí. 

Hmoty

Na místo nepůsobí přímo nějaká dominanta. Z místo jsou nejvýraznější panelové výškové budovy na jihu oblasti. Jejich výškový horizont ale v podstatě splývá s výškovým horizontem ostatních budov. Jako nejmarkantnějším ovlivňovatelem jsou tedy liniové prvky, jako je Centrální park přerušený Chilskou ulicí, která je i trochu nadvýšena nad okolí. Ovšem přímo z místa není z okolí vidět nic, neboť část u metra je zahloubena oproti úrovni Centrálního parku a okolí o 6 metrů.
Osobně si myslím, že přímo tato stavba by měla plnit úlohu dominanty a přímo navazovat na Centrální park Jižního města. Díky svému strategickému umístění na dopravním uzlu by se mohla stát regionálním až celopražským centrem. Otázkou je, jak se má stavět na druhou stranu ulice Chilské, kde je dnes plánována developerská výstavba. Zda by neměla být takovým překlenovacím mostem a propojovat oba dva břehy. Bohužel terén je v Parku je takový, že na Komunitní centrum Matky Terezy na opačném konci Centrálního parku není ani vidět. Proto se nebude moct využít obousměrná optická spojnice těchto dvou tematicky spojených budov. Nabízí se také diagonální spojnice s nedalekým hřbitovem na severovýchodě.
Vjezd do komplexu předpokládám prodloužením ulice Líbalova, která je u sousedního kancelářského komplexu na severní straně pozemku. Hlavní vstup bych preferoval kvůli geometrické návaznosti v ose Centrálního parku.
Záměr by byl vytvořit několik budov (kvůli zadání ateliéru i kvůli myšlence odděleného kostela, jako multifunkčního shromažďovacího prostoru, budově kláštera (ubytování, dílny aj.) a možná i třetí kvůli kompozici jako komunitního centra, administrace a případně jiných funkcí.)


Studie oslunění

K rychlému ověření oslunění a zastínění jsem použil 3D model města Prahy. Vzhledem k zamýšlenému účelu stavby (církevní stavba, kulturní centrum) a k pozorování výsledků zastínění si myslím, že s osluněním nebudou ve stavbě problémy. Jediné možné problematické místo je na severu pozemku, kde se sousedí s kancelářskou budovou. Na to je nutno myslet při návrhu hmoty budovy.
 

Problémová mapa

Podle mapy problémů místu hrozí pouze střední dopravní zátěž z Chilské ulice. S tím souvisí i hluková zátěž okolo 60 dB průměrně. Oproti tomu místo není zatíženo výraznějším výskytem zplodinových látek. Co se týče prostředí, může být problémem také zvýšená možnost vandalství způsobená umístěním u metra a prostředím sídliště. 


SWOT

S - silné stránky
Vytvoření centra regionálního významu
Výborná dostupnost
Atrakce pro návštěvníky
Kulturizace prostředí
Potenciální široká základna návštěvníků
Zahrada v centru města

W - slabé stránky
Církevní instituce
Uzavřený život klášterní v otevřeném prostředí
Špatná návratnost investic

O - příležitosti
Metro a dopravní systém
Rozvoj území
Možnost dominanty území

T - hrozby
Okolní administrativní výstavba (aby objekt nepůsobil nepatřičně)
Metro a jeho prostředí (ochranné pásmo, vandalizmus...)
Orientace pouze na polovinu území kvůli bariéře (Chilská ulice)
Vysoké náklady a požadavky na návrh (metro, hluk...)

Zadání

Osobně bych rozdělil návrh na 3 celky:
  • Kostel pro alespoň 1000 návštěvníků (místo pro bohoslužby, kulturní akce, část veřejná + část pouze pro klášter)
  • Klášter pro 30 mnichů/jeptišek (ubytování obyvatelů kláštera, dílny, zahrady, církevní záležitosti...)
  • Budova komunitního centra (přednáškové sály, administrativa církve, dílny pro veřejnost, workshopy, klášterní obchod...)
 
Cena pozemků není dle cenové mapy stanovena. Sousedící pozemek s parkovištěm má cenu 3000 Kč/m2. Vzhledem k tomu, že se pod pozemkem nachází ochranné pásmo metra předpokládám, že cena pozemků bude o něco nižší. Pokud bych ale použil cenu pozemků podle parkoviště, cena celého pozemku by byla 62,6 mil. Kč. Velice hrubé náklady na stavbu se mohou vyšplhat až na 1,7 mld Kč (s obestavěným prostorem 217710 m3 a cenou 8154 Kč/m3). Na tyto kalkulace je ale možná příliš brzy.

Zdroje:
http://www.geoportalpraha.cz/
http://www.dveprahy.cz/

Komentáře

Oblíbené příspěvky