Exkurze do Rothmayerovy vily

13. 10. jsme se se ZANem vypravili na exkurzi do Rothmayerovy vily, která je pojmenována po svém tvůrci, Otto Rothmayerovi, a která byla nedávno otevřena po rekonstrukci veřejnosti. Ačkoliv je možná méně známá, než Müllerova vila, naskýtá mnohá zajímavá architektonická řešení.
Vzhledově vila vychází z vily Josipa Plačnika, který byl Rothmayerovím spolupracovníkem na Pražském Hradě. Je ovšem méně okázalejší a zdobnější. I interiér nás všechny překvapil svou praktickou jednoduchostí. Člověk, když se řekne „vila“, tak si evokuje něco honosného, zdobného a drahého. Zde to takto není. Vile chybí například nějaká vstupní přijímací hala. Tuto funkci zde zastupuje kuchyň. Otto Rothmayer byl vyučený truhlář. Jeho profesní zaměření je ve vile vidět téměř na každém kroku. Vybavil totiž celou vilu nábytkem, který sám ručně vyrobil. Proto interiér působí spíše dojmem, že se člověk ocitl ve vesnickém domě nebo v starořímské světnici, než v městské vile.

V průběhu prohlídky jsem si pořizoval rychlé jednoduché skici prvků, které mne zaujaly.

Interiér prvního patra měl u stropu zajímavé zakončení hranou, jejíž profil více umocňoval pocit římské vily.
Všechna okna v obytných místnostech byla stejně tvarovaná a členěná na mnoho částí. Stejně tak, jako nábytek, i okna byla vytvořena Rothmayerem.
Rothmayer se přátelil s mnoha slavnými osobnostmi. Jedním z dalších je slavný sklář René Roubíček. Jeho skleněná díla Rothmayer sbíral, vystavoval po celém domě a vytvářel z nich různá aranžmá a zátiší pro fotky, které vytvářel jeho další přítel, Josef Sudek. Na skice je sklenice s vlnitými rýhami vyrobena speciálně pro Rothmayerovu vilu.

Rothmayerův syn projevil zájem v elektrotechnice. Vyrobil si sestavu reproduktorů, kterými pak vybavil svůj pokoj ve vile.

Na střeše vily je umístěna kladka na vytahování květináčů. Dle mne zajímavý technický nápad.

Konec schodiště je zakončen antikizující spirálou.
V zahradě jme nalezli zajímavě řešené umístění květináčů na kamenné kvádru.

Dominantou zahrady je jezírko. I zde je naaranžována skleněná váza a celý prvek působí uklidňujícím dojmem. Pouze hladina vody se občas trochu pohne, pokud do ní spadne nějaké smítko, či zafouká vítr.

Pohled na celou vilu ze zahrady. Původně vila stála mimo centrum Prahy, volně v polích s výhledem. Až postupem času se město rozrostlo, vedle vili vyrostla Vojenská nemocnice a čtvrť dalších domů. stromy vyrostly a proto dnes působí vila z exteriéru úplně jiným dojmem, než pan Rothmayer zamýšlel.

Komentáře

Oblíbené příspěvky