Rešerše | Murman Arkitekter: Restaurang Tusen Ramundberget





Malé lyžařské centrum Remundberget se nachází na západě Švédska, na hranicích s Norskem. Jeho historie se začala psát v roce 1936 se vznikem první lanové dráhy. V roce 2007 se splnil dlouho očekávaný sen a na vrcholu hory byla navržena kanceláří Murman Arkitekter restaurace. Její přesné místo bylo dlouho vybíráno tak, aby k ní měla přístup většina lyžařů v rezortu v zimním období.





Stavba je navržena jako prefabrikovaná dřevostavba. Vnější plášť je tvořen březovými kmeny, které v zimě splývají s okolní zasněženou krajinou a v létě kontrastují s okolními zelenými lesy. Ty prolínají také do interiéry, který byl inspirován barvami švédských lišejníků. Záměr byl, aby vnitřní prostor byl jak otevřený, tak intimní zároveň. Otevřenosti bylo dosaženo kruhovým volným uspořádáním budovy. Intimity zase mnoha okny, jenž rámují každý unikátní pohled do krajiny a v noci zase na oblohu s hvězdami.


Restaurace je relativně nezávislá na okolních zdrojích – vaří z lokálních surovin, má vlastní systém recyklace vody a podzemní pramen nedaleko. Vytápěná je pomocí geotermálního vrtu.






Zdroje:
https://www.architonic.com/en/project/murman-arkitekter-restaurang-tusen-ramundberget/5101208


Komentáře

Oblíbené příspěvky