Všenory

Malý altánek vybudovaný ing. Teyrovským
V úterý 1. prosince jsme se se ZANem vydali na místo zadání našeho 2. úkolu, do tajuplných, depresivních a zároveň magických Všenor. Tato obec leží nedaleko od Prahy na pravém břehu řeky Berounky.

Mají zajímavou, avšak zapomenutou, historii. Ing. Teyrovský zde za 1. republiky vybudoval své mimopražské sídlo s obrovskou zahradou, doplněnou romantickými prvky (sochy, schodiště...) a vytesanými citáty. Bohužel po jeho smrti byla v průběhu času zahrada rozparcelována a dnes z ní zbývá jen několik zcela zapomenutých, rozpadajících se fragmentů.

Zároveň dnešní výstavba velice necitelně zasáhla do rázu obce a tak po architektonické stránce obec vypadá, jako splácanina všech možných typů staveb. Právě kvůli dnešní zástavbě se zdá skoro nemožné obnovit tento voluptuár.

Přesto všechno je tato obec jistým způsobem kouzelné místo, kde se jakoby zastavil čas. Tomu možná napomáhá i klid, který je zde přerušen pouze hlukem vlaku z koridoru procházející obcí.
Parcela, na které bychom měli „stavět“ se nachází (podobně jako celá obec) na svahu s nádherným výhledem na krajinu, malebná zákoutí Berounky a Prahu. Stojí hned vedle pomalu rozpadající se vily Ing. Teyrovského a důležitým prvkem parcely je vzrostlý cedr stojící na pozemku.

Našim úkolem je postavit zde minimální chatu pro 2 osoby, která bude v souladu s rázem obce a krajiny.

Vila Ing. Teyrovského
Kostelík na hřbitově nad obcí

Komentáře

Oblíbené příspěvky